Du tænker nok: Blues og panfløjte kommer aldrig til at fungere sammen. Men i “The Healer” på albummet af samme navn indleder blueslegenden John Lee Hooker lige nøjagtigt sådan i fornemt selskab med Carlos Santana og band. John Lee Hooker var en af de mest interessante sangere i den amerikanske blues-tradition, fordi han kombinerer sang med en slags spoken-word lyrik også kaldet talking blues. Panfløjten dominerer heldigvis ikke, men den lægger en fin ambient følelse over nummeret. I “In The Mood” spiller Hooker sammen med Bonnie Raitt, og så bliver det for alvor tilrøget og varmt i blueslokalet.
Væk er de pæne kanter og den storladne lyd fra første nummer. Bonnie Raitt synger en fed duet sammen med John Lee Hooker, der minder lidt om en samtale mellem to tågehorn på en slidt scene et sted i midtvesten. I det hele taget fortsætter side A i det støvede spor, som ærkeblues fremført af en mand som er selve indbegrebet af blues-følelsen. John Lee Hookers sange fortæller historier som mange andre bluessange, om et hårdt liv på bunden af samfundet, om det at være fattig, og det at have problemer med kærligheden.
På “The Healer” spiller Hooker sammen med en masse store stjerner. Førnævnte Carlos Santana og Bonnie Raitt, men også Roy Rogers, Robert Cray og Los Lobos. Det fungerer udmærket i de i øvrigt meget forskellige melodier, det munder ud i. På side B kan man nyde pladens bedste sang “That’s Alright”, som på alle måder er indbegrebet af John Lee Hookers fede stil. Hans vokal er vildt poetisk på en uskøn måde, og hans messende udtryk adskiller virkelig hans musik fra den almindelige blues, der ofte kan være meget mere fokuseret på guitarsoloen end på vokalen.
I “Rockin’ Chair” og “No Substitute” får man mesteren selv alene med sin guitar, og det er helt grundlæggende noget af det mest fantastiske bluesmusik, der nogensinde er lavet. En ukuelig spillemand og hans fortælling der beretter om en mand, der nægter at forlade kærligheden. Her hænger han fast i tanken om hvad han kunne have gjort for at lykkes med kærligheden, og han er utrøstelig, men også afklaret – og det må være essensen i blues.
Vinylen fra 1989 lyder fint uden at være decideret overumplende. Kan man finde et pænt eksemplar, så kan man sagtens få en god oplevelse med “The Healer”. Der findes en genudgivelse fra 2006, som kunne være interessant, men der findes masser af originale udgaver i brugtverdenen.
/JacobG
John Lee Hooker – The Healer
Silvertone 1989
Katalognr: ZL74307
Ingen kommentarer