En mand og hans klaver. Et intenst, nært og ultra-analogt rendez-vous. Troels Abrahamsens alias EXEC fortæller dystre apokalyptiske musikdigte på “The Limber Real”, og efter en række hypnotiserende gennemlytninger af de korte og indimellem intermezzo-lignende melodier, indfinder der sig en sælsom følelse af sortsyn og besynderlig bekræftelse, men også en genoprettet tro på det bedste i mennesket og ikke mindst, at musik stadigvæk kan bruges til mere end liderlig dans og banaliteter.
EXEC er først og fremmest vokal og klaver. De mange korte sange på “The Limber Real” er nærmest nocturner med skiftende dynamik og intensitet fra det voldsomme over i det helt skrøbelige og blide. Klaveret spiller lange klangflader og hastigt skiftende akkorder, alt imens vokalen svæver over musikken.
Man sidder med opfattelsen af, at der med disse tekster, tilsat denne musik, opstår en selvfølgelig form for ekspressiv kunst. Det er voldsomme følelser, der er på spil og med forbløffende få men effektive virkemidler fortæller historien om en verden, der er gledet forfatteren af hænde. I “Blink” er det tabet af den materielle verden, der synes at tilfredsstille fortælleren. I hvert fald tror han ikke på den menneskelige skaberkraft som noget unikt, men snarere noget mere indbildsk.
…
I just like the thought of
The end of the world
Seeing what we’ve built up
Return to dirt
There’s not one atom more
Than there was here before
We think we’re creators
While we redecorate
Det bliver frustrerende kontrastfyldt for lytteren, når klaveret samtidig spiller en let og optimistisk melodi, der dog på aller sidste tone får lov at tone uforløst ud. Et musikalsk landskabsmaleri der ved nærmere øjekast er både væmmeligt og genialt. Herligt!
Anderledes afklaret får “Hymn” lov at slutte. Der er rigeligt med frustrationer over en uperfekt verden, der kan være umulig at forstå. Denne æteriske lovsang slider igen på de dele af opfatteren, der skal skelne kontrasterne fra hinanden. Ironisk nok fremstår “Hymn” som netop en hymne, der vil løsrive sig fra det religiøse. Fra den unge verden, der måske kun er 2000 år gammel og ikke den fantastiske verden, solen står op over hver dag. Den pragtfulde optimisme, der i sidste verselinje knytter næven mod mørket og smerten, er dybt bevægende. Fortælleren kaster sig mod lyset, og det er ikke den guddommelige slags. Næh, det er den slags lys, der fortæller den virkelige historie om kærlighed og mening.
…
Your world is engulfed in pain
Your world is so young and vain
It’s hollow and there’s no love in it
And I don’t think I get it
And then I see the sun set
Then I see my place in it
And your world is bright and lit
And then I think I get it
På alle måder rammer Troels Abrahamsen ned i den materie, der til hverdag udgør gennemsnitsmandens frustrationer og ængstelighed overfor den omkringliggende verden. Der er gribende identitetskriser og store spørgsmål til livet som ikke nødvendigvis bliver belønnet med svar. I “Peers” er det til fortællerens og lytterens store frustration nærmest umuligt at identificere sig selv. Han har intet at kæmpe for, og han er en farveløs nutidsmand, der ikke planlægger mere end højst nødvendigt. Alt hvad han kan spejle sig selv i, er alle andre, og det hjælper ham desværre ikke.
I don’t care for the afterlife
My present is my biggest strife
My peers and all their whimsical ideas
One week it’s this, the next it’s that
I don’t know where to hang my hat
My peers all know exactly where to steer
I am a pale caucasian male
I have no fight, no real travail
I fear my only mirror is my peers
Og der er mange andre sange på dette overraskende album, der vil bevæge og forstyrre lytterens daglige rytme. Det her er musik, der får folk til at stoppe op. EXEC (Troels Abrahamsen) er en poet og en moderne troubadour, der udfolder sin lyrik med en sjælden varme og intensitet. Han synger blændende godt og lyder lidt som den norske sanger Thomas Dybdahl i sine varmeste øjeblikket. Den fornemme duet han sammen med sit klaver befinder sig i, vokser sig større og større igennem pladens 14 sange. Der er ingen svage numre på “The Limber Real” og sammen med den fine produktion, er det svært at finde noget at være utilfreds med. Der er kun den ene svaghed, hvis man i øvrigt overhovedet kan kalde det det, at albummet kræver både tid og koncentration, hvis man vil have det fulde udbytte. “The Limber Real” er ikke metervare og ligegyldig baggrundsstemning. Giv albummet den tid det fortjener.
Albummet er udkommet på vinyl i februar i år, og vinylen lyder fornemt.
/JacobG
EXEC – The Limber Real
Tambourhinoceros 2016
Katalognr: TAMB122LP
Ingen kommentarer