I centrum af hovedpersonens verden i sangen “Blackstar” står en ensom figur som et enkelt brændende lys, blikket fastlåst til et par øjne. Figuren iscenesætter sin egen død og beretter, at en anden modigt tager hans plads, messende I’m a blackstar, I’m a blackstar. Sådan prædiker de første fire minutter i David Bowies sidste epos – “Blackstar”, og sådan fortsætter den nu afdøde stjerne i de mere konkluderende sidste 5 minutter af nummeret, hvor den forvrængede stemme hele tiden nægter at være andet end blackstar i denne meget gribende start på det album, der, selv om Bowie var døende, på ingen måde viser den ydmyge svaghed, man nok kunne forvente af et menneske, der på det tidspunkt nærmede sig det altomsluttende mørke. Og skulle man derfor søge et Bowies Requiem i denne udgivelse, er man måske ikke helt ved siden af. På nær et par sange, kredser albummets sange om de temaer, der fylder en døende mands hoved, og det rammer rimeligt hårdt, når det kommer fra Bowies mund. Ikke fordi han var en større stjerne end de fleste, men fordi er han først på det sted, så er det virkeligt, og så slutter det der.
I “Lazarus” ligger den døde mand i himlen og taler til sine efterladte med bittersød undertone og tristesse:
Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now
…
This way or no way
You know, I’ll be free
Just like that bluebird
Now ain’t that just like me
Fyren erkender, at det er typisk ham – og du godeste hvor var det typisk ham – at stoppe op to dage efter denne udgivelse. Berømmelsen taget i betragtning synger Bowie i “Lazarus” at sådan var det nok meningen, det skulle gå. I det hele taget tager han hårdt fat i armen på lytteren og siger: “…kom her og se for helvede!” Lazarus har mistet alt. Bowie har mistet livet.
Det fungerer selvfølgelig for Bowie at knytte stærke virkemidler til sine ind i mellem ret svulstige kompositioner, men på “Blackstar” er det som om, det der før var det specielle ved David Bowie nu bare ER David Bowie. Hele albummet er stærkt knyttet sammen af en mørk lyd og en tæt dynamik, og kompositorisk er det her så langt fra metervarer, at det føles ekstra bittert, at det sluttede ved de 69. Et nummer som “Dollar Days” er flot sat sammen med saxofon og strygerflader, og introen til nummeret får næsten hjertet til at briste på lytteren, og så hør bare omkvædet. Helt subtilt får han rakt en langefinger op, mens han synger: It’s nothing to me, it’s nothing to see! Eller han længes efter at få de sidste ønsker opfyldt med: I’m dying to, i’m trying to!
Musikalsk er Blackstar overvældende og fuldstændigt mageløst sat sammen. Produktionen er i en klasse for sig, og vinylen lyder ekstremt godt. Den samlede lydoplevelse er frisk men også dyb og meget lyrisk. Der er god plads til alle instrumenterne i de komplekse kompositioner, der krydret med break beats og Bowies stadig klare stemme, til sidst knyttes sammen i “I Can’t Give Everything Away”. I sangen går det igen, at han ikke kan give alt væk. At det sommetider har været hårdt at være en forfulgt stjerne. At man godt kan sige nej, selv om man mener ja.
Seeing more and feeling less
Saying no but meaning yes
This is all I ever meant
That’s the message that I sent
Kan man lide Bowie, er det helt sikkert, at Blackstars sorte lys nok skal formørke dine lyttestunder. Er man ikke så vandt til Bowie og hans specielle vokal og udfordrende musik, er man stadigvæk i godt selskab. Her har man mulighed for at opleve musik, hvor der er tænkt over enhver detalje. Her er intet for ligegyldigt til ikke at blive hørt. Der er uhørt dybde i musikken og i teksterne, og kun meget få musikere kan få det til at fungere som ham.
Vinylen er udkommet i flere versioner. Denne udgave er på sort vinyl, og den lyder fantastisk. Køb den for at have Bowies sidste poetiske manifest og nyd den vemodige følelse, inden den forsvinder med den næste døgnflue.
/JacobG
David Bowie – Blackstar
ISO Records/Columbia/Sony Music
Katalognr: 88875173871
Ingen kommentarer